pondělí 1. května 2023

MÁJKA

 
     Stavění máje patří
mezi všeobecně oblíbené tradice. U nás, v Ratíškovicích, je spojována hlavně se slavností Výročí posvěcení kostela druhou říjnovou neděli - tedy na hody. Bohužel, v měsíci máji v naší dědině mája už dlouhé roky nestála. (Kdyby někdo věděl, kdy to bylo naposled, napište, budu ráda.) Každý rok některý šohaj postaví májku své galánce pod okny, ale aby se sešla chasa a postavila májku u Obecního úřadu, to se podařilo až letos.

     První nápad byl, že májku postavíme s rodiči a s dětmi z Rozmarýnku na dvoře muzea U kronikářa.  Nikdo z veřejnosti by ji tam však neviděl a to by byla velká škoda. Čas dozrál a nápad se rozvinul dál, když se začala formovat právě vzikající ratiškovská chasa. Jsou to mladí kluci a děvčata, kteř se schází každé pondělí na Spolkovém domě a trénují.  Díky za to patří Jirkovi Kováříkovi a jeho ženě Lence, kteří chasu pomalu formují, učí mladé nadšence tance a písničky a připravují je na letošní hody. 

     A právě tito kluci a některá děvčata letos májku postavili. A děti z Rozmarýnku tak mohly pomáhat, přihlížet a nabírat do sebe přirozeně atmosféru, při níž májka dole na zemi rozkvete barevými pruhy krepových papírů, pomalu v souhře silných paží a žebříků stoupá výš a výš, až její spodní konec zaklesne do vyhloubeného otvoru. Upevněná dřevěnými klíny v zemi pak hrdě ční až k samému nebi, aby ji ve výšce ohýbal vánek. 

    Díky všem, kdo dnes k Obecnímu úřadu přišli, aby tuto tradici oživili a podpořili. Chase, rodičům a dětem z  Rozmarýnku, muzikantům z Veselé muziky a ratiškovijákům, co třeba zrovna šli jen tak kolem. Díky Lence za chleby se sádlem, cibulí a slaninou. Panu Kotáskovi, který zítra oslaví 80 tiny a přinesl z Potravin u Tomečků basu piv a pro děti nealko na občerstvení, všem muzikantům za hudební doprovod, fotografkám (L. Svitálkové, J. Kováříkovi) za fotky na památku.........prostě všem.

Fotky: Mája

fotky od Jirky Kováříka  

videa od I. Bařinové : 

chasa veze máju

děti tančí skočné 

zdobení vršku májky  

stavjení máje 1

stavjení máje 2 

stavjení máje 3

 



Žádné komentáře:

Okomentovat