neděle 3. prosince 2023

NOSENÍ PANNY MARIE NA NOCLEH

Sobota 2. 12: 2023

 

Neděle 3. 12. 2023

    


      O víkendu 2. a 3. prosince ve strážnickém Skanzenu několik starších děvčat a chlapců z Rozmarýnku předvádělo tradiční zvyk -  Nosení Panny Marie na nocleh.

      Vyjeli jsme ráno v sobotu v 8 hodin. Počasí se rozhodlo podpořit atmosféru prvního adventního víkendu sněhovou nadílkou. A to trochu zkomplikovalo dopravu. Naštěstí nás pan řidič Koštoval v pořádku dopravil hasičským mikrobusem po oba dva dny tam i zpět. A na cestu nám krásně vyhřál autobus.

 Na pomoc s Nosením Panny Marie na nocleh jsme přizvali i naši paní kronikářku "tetu" Irenu Bařinovou. Ta sesbírala všechny známé informace z dostupných zdrojů, kdy a jak tento zvyk v Ratíškovicích vznikl. V neděli se k naší skupince přidal i pan místostarosta, Josef Uhlík. 

     Ve strážnickém Skanzenu jsme dostali zázemí v krásném stavení. V jeho jizbě jsme pak předváděli návštěvníkům to, jak u nás v Ratíškovicích nosíme sochu Panny Marie na nocleh do rodin a domácností. Pan místostarosta nabízel příchozím výbornou kořalku a teta Bařinová svým zajímavým výkladem zaujala nejednoho návštěvníka. Děti pak zpěvem a modlitbami navodily adventní atmosféru ztišení, rozjímání a očekávání. Bylo až dojemné, když se k nám návštěvníci přidávali se zpěvem známých mariánských písní a modliteb. Někteří se i rozplakali...... a nechali se vnést do děje.

     Možná i díky chladnému počasí, mrazu a sněžení se do našeho stavení chodili ohřát Tři králové, mladí koledníci ze Strážnice, z Ladné, z Uherského Brodu, zpěvačky z Kút, štěpánští koledníci z Vacenovic, čerti s andělem a se svatým Mikulášem.  Prožili jsme krásná setkání a snad jsme i zanechali trochu adventního očekávání v návštěvnících.















Žádné komentáře:

Okomentovat