středa 11. května 2022

ZPÍVÁNÍ POD NÁKLEM a GENERÁLKA ŠKOLNÍHO PLESU

 
 
    V jednom týndu se nám sešly hned dvě vystoupení. V sobotu 21. 5. Zpívání pod Náklem a ve čtvrtek 26. 5. Generálka školního plesu.
Proto jsme na obou akcích předvedli stejná taneční a pěvecká pásma. 
 
Na Slavíně pod Náklem:
     Mladší děti začaly zpěvem "Před našima oknama", pak kluci přidali "Hrušky zrály". Zatímco děvčata předváděla hrušky u cesty, Peťa a Vojta zeveleli: "Kluci, poďmě na hrušky!" a chlapci se vydali obhlížet, kterou děvčicu - hrušku - si vyberou. A pak spolu zavrtěli "V širém poli stójí hruška" a tanečním krokem opustili pódium.

     Skočné si začali menší kluci písničkou "Zasadil sem bazaličku". Každou sloku zpíval buď sólista nebo dva kluci společně, ostatní se přidali na opakování. Starší chlapci je pak vystřídali sadou "Kúpil sem si na jarmaku kobylu" a "Ratiškovský šenku" . Do toho jim na oplátku mladší vpadli zpěvem "Když sem já šel z Ratiškovic" a společně pak zanotovali "Vyletěla křepelnka". A při tom všem tančili s děvčaty tradiční tanec typický pro náš region - skočnou. Starší už zvládají i otáčky a podtočky, takže tanec vynikl a děvčatům se roztočily sukně.

     Po krátké pauze v dalším vsupu starší děti zatančily sadu zvanou "Pro hrach". Bohužel, malé pódium nedovolilo tancovat v 6-ti trojicích, proto dvě taneční trojice musely čekat v zákulisí a tanec nevynikl v celé své kráse. 
     
     Také počasí na Nákle nepřálo. Vítr foukal tak silně, že mikrofony jen ztěží zachytávaly zvuk. Potom začaly muzice z CM Malena padat stojany a lítat noty. Děkujeme jim za hudební doprovod, zvládli to a vystoupení stálo za to. Děti dostaly lístek na občerstvení a nápoj. 
 

 
 
 
Fotky ze zkoušky:
 




 
Generálka školního plesu:
     Ve čtvrtek na vystoupení to bylo o kapánek lepší, co se týká počtu účinkujících. Chyběla snad jen 2 děvčata a pohled na 44 dětí na parketu byl úžasný. 
      Zklamalo nás zázemí, potřebovali jsme si ještě zkusit začátky tanců a doladit, kdo s kým na jaký tance bude tančit. A protože jako šatna sloužil Malý sál, kde se převlékala děvčata z 9. třídy na polonézu, děvčata z Wamp dance tu měla také šatnu, a pak 44 dětí v krojích.....,nebylo to možné. Navíc do poloviny Malého sálu stály nazdobené stoly se skleničkami, ubrousky, ubrusy, příbory....na nějakou blížící se oslavu. Trošku nám to zkomplikovalo situaci. Naštěstí paní učitelka Jitka skočila do vedlejší restaurace Sport pro klíček od malého salonku nad restaurací a tam jsme bez problémů našli útočistě po celou dobu večera.
 
     Na Spolkovém domě se dětem vystoupení podařilo výborně. Troufám si říct, že lépe, než na Nákle. Když starší tančili na parketu, mladší jim zpívali z pódia do mikrofonú a naopak. Sál zaplnilo 6 tanečních trojic v pásmu "Pro hrach" a při poseldních "Skočných" parket praskal ve švech. Na pódiu mohly viniknout zpěvy a tanec mladších děti "Na hrušky."
     Snad jen vydýchaný vzduch a horko v sále trochu vadilo, příště možná někdo zapne klimatizaci :-)
 
     Děti se po vystoupení rozběhly za rodiči a zvědavě sledovaly další hudební a taneční vystoupení. Proto si mnohé nestačily vzít odměnu od pořadatelek - ovocný nápoj a tatranku. Nevadí, rozdám jim je na zkušce :-)
 
     Takto úspěšně jsme zakončili školní rok 2021/22. Uvidíme, co přinese ten další. Bylo by moc fajn, kdyby se Rozmarýnek rozrostl o další členy z nastupujících prvňáčků a kdyby přišli i starší - hlavně chlapci- měla by všechny děvčata tanečníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat