sobota 25. září 2021

"VEZEME PEŘINY DÚLE DO DĚDINY"

 


     V sobotu 18. 9. 2021 slavili diamantovou svatbu (60let) manželé František a Emílie Hnilicovi. Děti z Rozmarýnku byly jako dárek od jejich bratra a švagra, který nás oslovil. A co jiného na svatbě předvést, než svatební zvyky. Vozili jsme peřiny. Na jediné zkoušce se děti naučily svatební písničky a popěvky. Domluvilo se, kdo půjde v kroji a kdo za jakou masku. A v sobotu před půl pátou hodinou vyšel svatební průvod s vozíkem, na něm nastrojené peřiny, děti v přestrojení za ženicha, nevěstu a další maškary a hurá směrem k domku Hniliových.

 Před domem děti zpívaly svatební písničky, družba povinšoval manželům a celý svatební průvod i s peřinama se přesunul do dvora. Tam děti dostaly občerstvení, udelaly kolečko, vyhlásilo se sólo pro manžele, tančilo se a zpívalo. A potom už jsme se rozešli zpátky ke Spolkovému domu, kde si děti vyzvedli rodiče. 

  Všechno vyšlo na jedničku, jen škoda, že už se začal hlásit podzim a ochladilo se. Doufám, že to děti neodnesou na zdraví. Ale mám radost, že jim zářily oči a užívaly si tradice naživo, ne jen na pódiu. Díky za každou takovou příležitost.










 

Fotky od Ondřeje Gajdíka:



















Žádné komentáře:

Okomentovat