neděle 17. listopadu 2019

FOLKLORNÍ SOUSTŘEDĚNÍ VE VRACOVĚ

    








     Tento víkend proběhlo pro děti z Rozmarýnku folklorní soustředění . Díky sponzorskému daru RD Rýmařov a finanční podpoře ze ZŠ a MŠ Ratíškovice a Obci Ratíškovice se akce uskutečnila v prostorách Chamartínu ve Vracově. 
     Přípravy začaly už dávno, bylo nutné vymyslet na každý den jídelníček, zajistit jídlo, program, vymyslet scénáře pásem, která se bodou cvičit, připravit noty, vybrat písničky, ,......
     Soustředění je naše první, takže zatím nečerpáme z žádných zkušeností. Doufám, že budou jen ty dobré a namotivují nás i na nějaké to "příště". Už teď chválím rodiče, protože se ochotně zapojili a pomáhají nám s přípravou i realizací.

     Pátek 15. 11. 2019 - s Jitkou a Ríšou odjíždíme do Vracova v 14:30 hod, abychom předem připravili všehno potřebné. Přebíráme klíče od pana Petržely, který nám předává areál.
     Od 15:30 hodin přijíždí první rodiče. Zanechávají nám zde své ratolesti a spoustu napečených bábovek, koláčů, buchet, řezů a ostatních dobrot. Rozdělujeme děcka na pokoje, ta se vybalují a poznávají nové prostředí.

     V 16 hodin už "makáme" -  začínáme na sále zpívat a tančit první nové pásmo se cvičným názvem "U kapličky". 





      Po malé svačince (buchty), pokračujeme "makáme" až do večeře. 

 
 






 








     Párky k večeři přišly dětem vhod. Kolem 19. hodiny jsme připravily dětem na sále kino - krásnou českou pohádku - Tři bratři. V půl deváté děti odchází na pkoje a v devět je večerka. První noc byla trochu rušnější, holky si musely sdělovat dlouho do noci nové i starší poznatky, kluci byli na tom trochu lépe, usnuli dříve, asi únavou.



Sobota 16. 11. 2019
     Budíček v 6:00 pro mě a Jitku. Budíme Erika, pro kterého přijíždí maminka, aby ho odvezla na hasičské závody. (Děti jsou moc šikovné a všestranné). 
     V 7:30 už se budí ostatní děti a postupně se trousí ke snídani. "Makáme" dopoledne, pak následuje svačina a makáme dál. Erik se vrací zpět za námi. Oběd - výborná hovězí polévka a ještě lepší řízky a brambory, které přiváží Ríša z ratiškovské restaurace Sport. 









 
     Po odpoledním klidu makáme dál, Ríša nás doprovází na cimbál a harmoniku, tančíme ratiškovské skočné. Domů odjíždí Vendulka na rodinnou oslavu, ale přijíždí se za námi podívat Claudie, která je po nemoci a nemůže ještě tančit, musí se šetřit.
na dveřích se objevují záhadné lístečky


     Po obědě pro změnu vyrážíme ven,  abychom se vyvětrali na hřišti naproti Chamartínu. Je větrno, ale potřebujeme na vzdch. My i děti. Kluci staví bunkr a holky domeček z větví, cvičí na hřišti, hrají fotbálek, .......








 


       Po další svačince opět makáme a nacvičujeme koledy.

 Kubíček, Filípek, Kačenka a Terezka se je učí na flétny. Následuje svačinka, makáme až do večeře (špagety).

 
 Mezitím si děti na pokojích hrají hry, některé cvičí na sále, tančí si jen tak, slyším i flétny, jak hrají koledy..... Večer je slíbený program v televizi - Stardance, ale zjišťujeme, že televize je mimo provoz.
Zvítězilo proto zase kino - pohádka Zootropolis. V 21:00 hod. večerka. Dnes děti usínají daleko rychleji. 

Neděle 17.11. 2019
      Budíme se do svátečního rána asi kolem 7 hodiny. Snídaně je v 8 hodin, po ní Jitka vyhlašuje vítěze v soutěži o nejhezčí pokoj - vítězí nejmladší kluci. 

     V 9 hodin už "makáme" na sále. Dnes chceme jen zpívat, ale přichází pan domácí - Pavel Petržela a má pro nás překvapení. Seznamuje nás s místními zvyky a tanci a učí děti párový tanec - Sedlckou z Vracova a kyjovskou Obcházanou - speciální tanec pro děvčata. 


















     Na dětech už je znát únava. Proto po 10. hodině odcházíme na svačinu a hned na vzduch na hřiště. Je krásný slunečný den, teplota překvapivých 14°C. 




     Ve 12 hodin obědváme, po obědě děti odpočívají a pomalu si balí věci do kufříků. Maminky (a jeden tanínek), které nám během tří dnů pomáhaly v kuchiny, teď začínají uklízet, spolu s námi zametají, myjí zem, vyklízí naše věci a zbylé zásoby potravin. Ve 14 hodin odjíždí poslední děti, ve 14:30 zamykám Chamartín a vyrážíme s Jitkou, Ríšou, Bětkou a Šimonem k domovu. 

     Když to tak všechno shrnu, bylo to fajn víkend. Všechno proběhlo v pořádku, nikomu se nic nestalo, nacvičili jsme spoustu nových věcí, dobře jsme se pobavili, najedli se buchet a dobrých jídel, poznali vracovské tance a hlavně utužili kolektiv

    Díky maminkám, které se behem tří dnů prostřídaly a pomáhaly na soustředění. Díky všem, kdo napekli buchty nebo darovali jiné potraviny - čaje, ovoce, mošt, chipsy, sladké a slané zobkání. Díky Ríšovi, který denně dojížděl, aby nás hudebně doprovodil.
    
 Co se nestačilo spotřebovat, budeme postupně "dojídat" na zkouškách, ta nejbližší nás čeká už tuto středu!

DĚCKA, A HLAVNĚ, DÍKY VÁM VŠEM!!!!!  



Žádné komentáře:

Okomentovat