neděle 30. června 2024

MARIÁNKA ZPÍVÁ VE STRÁŽNICI

      Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici je pro milovníky lidové kultury velký svátek. O to radostnější bylo zjištění, že Ratíškovice bude na tomto festivalu reprezentovat mladá slečna, Mariana Kováříková, která tančí a zpívá v Rozmarýnku. Na soutěži ve Veselí nad Moravou si jí všimla paní Magdalena Múčková a vybrala si ji spolu s dalšími 14 dětmi z celé republiky, aby prezentovala Slovácko - Kyjovsko v programu Zpěváčci.


      Mariánka zpívala a cappella píseň "V ratiškovskýh dolinách" a za doprovodu cimbálové muziky Grajcar si dala skočnou "Děvečka husy pase".


 


     Přejeme, ať se jí dál daří rozdávat radost písničkami.

 

sobota 29. června 2024

"KDYŽ SEM CHODIL DO ŠKOLY...

 ....učil sem sa litery..." 

     takto děti z Rozmarýnku zpívaly a tancovaly při otevření nové učebny Archimedes při Základní škole u nás v Ratíškovicích. 

     S pásmem dětských her, tancem "Do školy", sborečkem děvčat a verbuňkem chlapců jsem zpestřili odpolední program. Škoda, že děti tančily na nerovném, ba přímo hrbolatém terénu a tak nevnikly podupy, typické pro jejich tanec. Ani cifry u verbuňku nebyly tak vycifrované, jak by to kuci zvládli v lepších podmínkách. Pódium, odpočívající na Sp. domě, snad budeme moct využít někdy příště.

     V úmorném vedru jsme si udělali před vystoupením zkoušku ve škole na chodbě, kde byl alespoň trochu příjemný chládek. Díky vedení školy za zázemí a paním uklizečkám za pochopení situace. Chválím všech 36 dětí, že se kvůli 20 minutovému vystoupení oblekly a nastrojily do krásných ratiškovských krojů. Při verbuňku kluky doprovodila CM Malena (díky moc), ostatní odehrál Ríša na harmoniku za premiérového doprovodu Mariánky Kováříkové na housle. 

     Po vystoupení se děti občerstvily a prohlédly si novou venkovní učebnu. Pak už si užívaly odpoledne se svými rodiči.

    
















 

čtvrtek 13. června 2024

ROZLUČKOVÁ

      Konec školního roku se blíží mílovými kroky. Protože nás čeká poslední týden v červnu vystoupení, tím pádem příští týden generální zkouška, museli jsme rozlučku udělat už tuto středu. 

     Od rána pršelo, ale podle předpovědi se mělo počasí odpoledne umoudřit. A to se i splnilo. Kolem 14. hodiny už se oteplilo a dokonce vyšlo na chvíli i sluníčko. Od 16 hodin se děti, rodiče, prarodiče a sourozenci scházeli na dvoře Muzea U Kronikářa. Jako každý rok jsme si zazpívali, opekli špekáčky, zasoutěžili si v přetahování, zahráli různé hry a jen tak pobyli spolu. Letos jsem se rozloučili s 4 členy. Terezka, Stella, Tomáš a Šimon začínali skoro před 10 lety ve Zpěváčcích, pokračovali v Rozmarýnku a teď už někteří z nich chodí na zkoušky staršího souboru Aldamáš.  Loučení se neobešlo bez emocí. Je to úžasné, když děti neskončí s folklorem někdy v 4., 5. třídě, ale vydrží a dokonce mají chuť založit folklorní kroužek pro ty úplně nejmladší děti. (Ale nebudeme předbíhat událostem). Pro vedoucí je to pohlazení po duši a ten nejkrásnější pocit z dobře předané tradice a věnovanému času. Proto o emoce nebyla nouze. Všechny děti dostaly na památku společnou fotku z natáčení Sedmihlásků. A vedoucí Danka a Ríša byli odměněni poukazy, krásnou kyticí, dobrým rumem a spousty dalších dárků od rodičů a jejich dětí. Děkujeme!!!

     Domů jsme se začali rozcházet až kolem 20. hodiny, bylo to moc příjemné odpoledne. 

     Teď nám zbývá ještě pořádně potrénovat a užít si vystoupení 26. 6. při slavnostním otevření nové školní učebny Archimedes v areálu ZŠ Ratíškovice.