pondělí 28. listopadu 2022

JARMARK NA I. ADVENTNÍ NEDĚLI

 

     V neděli odpoledne děti z Rozmarýnku zazpívaly na místním jarmarku. Protože tato neděle byla 1. adventní, nehodilo se zpívat koledy a předbíhat tak poklidný adventní čas. Zařadili jsem lidové písničky, se kterými se děti zůčastní na připravované pěvecké soutěži. Zazpívali jsem ale společnou písničku (z Horňácka):

"Vánoce, Vánoce, skoro-li budete, 

skoro-li, panenky, ze služby půjdete.

Kerá má mmamičku, tá k mamičce pujde, 

a kerá ju nemá, tá naríkat bude"

     Ta nás přenesla do dávných časů, kdy před svátky děvčata končívala službu a přicházela domů, aby alespoň na pár dnů pobyla se svými rodinami......

     Sraz Rozmarýnku jsme si dali hodinku předem, abychom zjistili, kdo s kým bude tancovat, protože v tento nevlídný čas děti přepadají různé nemoci, nachlazení, nevolnosti, někdy i trochu lenivosti......a je potřeba doladit vystoupení na poslední chvíli, především taneční páry. Před vystoupením zapracovala i nervozita, kdy některé děti poprvé stály před obecenstvem a zpívaly do mikrofonu. Díky za tyto zkušenosti, kterými časem nabudou sebejistoty a ztratí trému při vystupovaní na veřejnosti.

    Z reakce diváků a účastníků jarmarku byly znát pozitivní odezvy. Dětem se podařil hezký program.

     Děkuju všem za pomoc, ochotu a spolupráci. Také za zajištění zázemí před vystoupením v prostorách bývalé kavárny Sport, kde děti měly možnost převléknout se do kroje. 

     Především si vážím toho, že jsme mohli ukázat, že advent se dá zahájit i jinak, než koledováním, to patří přece tradičně až na Vánoce - na Hod Boží vánoční, kdy koledujeme narozenému Jezulátku. Škoda, že dnešní materiální a komerční zájmy upřednostňují jiné hodnoty a zapomínají na tradice o kterých tak rádi mluvíme, píšeme v knihách a učebnicích, ale zapomínáme je předávat tak, jak mají být.

 




 

Video ze zkoušky: Vánoce, Vánoce, skoro-li budete

Žádné komentáře:

Okomentovat