pondělí 26. září 2022

FOLKLORNÍ SOUSTŘEDĚNÍ VE VRACOVĚ

     


Dva roky očekávané a kvůli Covidu odkládané soustředění se konečně uskutečnilo! Proběhlo od pátku 23. 9. do neděle 25. 9. 2022 opět ve Vracově v prostředí Chamartínu.

    Některé, hlavně malé děti, měly problém s přespáním v cizím prostředí bez rodičů, jiné se přihlašovaly na soustředění takovým tempem, že jsme nakonec museli udělat rázné rozhodnutí - na soustředění pojedou jen děti ze staršího Rozmarýnku. Jenomže nám tím pádem chyběli tanečníci na chlapecké tance a děvčatům do párů. Proto, když se v průběhu odhláslia dvě děvčata, doplnili jsme starší Rozmarýnek o několik chlapců z mladších dětí, především sourozenecké dvojice a třeťáky.

     Pátek 23. 9. kolem 15 hodiny se sjíždějí rodiče a kromě svých ratolestí nám přivážejí proviant - mléko, med, buchty a mufiny, čaj, ovoce, zeleninu, pomazánku, ....... takže hladem jistě trpět nebudeme.

Pokoj nejmladších  chlapců
    

 Ještě ten den trénujeme nový tanec - Slovenskou. Zatím jen zpěv, tanec si necháváme na sobotní dopolende. Zvládáme také základy chlapeckého tance "palicový" a "verbuňku". Jako lektoři se osvědčili zkušení tanečníci Lukáš Tomeček, Šimon Mokrý a vedoucí Rozmarýnku Ríša, který mimo jiné odehrál všechny písničky na harmoniku. (Lukáš ještě zaskočil na basu). Děvčata začínají trénovat druhý hlas ve sborečku a zkouší tanec s trávnicemi.

Rozezpívání





   

 

 

 

 

     Je večer, Stella a Terezka připravily soutěž - Talent Rozmarýnku. Zapojují se skupinky dětí a předvádí kabaretní, hudební i divadelní umění. Bavíme se všichni, včetně nás, vedoucích.

moderátorky





Společný taneček







     Sobota 24. 9.  - ráno 7:30 budíček, 8:00 snídaně, dopolední trénování a poté hurá na venkovním hřiště v blízkosti areálu. Odpoledne trénujeme opět tanec a zpěvy. 

V kuchyni celý den pomáhá maminka jedné naší slečny, paní Fantová. Kouzlí v jídelně švédský stůl plný ovoce, sladkostí a doplňuje dětem pitný režim. V době oběda a večeře pak rozdává teplé jídlo a udržuje kuchyň v čistotě.  

Program na sobotní večer - domácí kino a pohádka "Encanto". Bohužel nás zklamala technika, místo promítacího plátna musí děti sledovat jen plochu obrazovky na monitoru. Ale jak vidět, nevadí, vynahrazují jim to misky plné popcornu.




fronta na cimbál :-)
























 

     Je neděle 25. 9. Budíček, snídaně a tradiční bodování pokojů. Jitce pomáhá tým nejmladších zvědavců.

Hodnocení pokojů - kontrolní tým


Dopolední tréning je ve znamení opakování toho, co se děti naučily. 

V 10 hodin plánujeme navštívit kostel a mši ve Vracově. Na cestu se nás vydává 16, někteří se zvědavosti jdou do kostela poprvé. Velkým překvapením pro nás všechny je to, že ve vracovské farnosti se uděluje tuto neděli první svaté přijímání. Pro některé je to nevšední zážitek. V kostele je 7 místních dětí v krojích (prvokomunikanti), doprovázejí je jejich rodiny, z kúru zní zpěv scholy a fanfáry dechové hudby.

 Ještě před nedělním obědem zpíváme a tančíme. Odpoledne kolem 14 hodiny už se sjíždějí rodiče a odváží si ratolesti do svých domovů.

     

 

 

 

 

 

      Teprve v průběhu týdne se dozvídáme od rodičů, jaké měly děti zážitky a jak se jim na soustředění libilo. Jak na sebe nechaly působit tanec, jak je oslovily texty a příběhy skryté v lidové písni, co v nich zanechaly..... 

     A vy, mladší Rozmarýnci, nebojte se, pro vás chystáme jednodenní soustředění některou následující sobotu. Nepřijdete zkrátka!






A na závěr jedno video:

https://youtu.be/r3FmCqplrNM

 

Žádné komentáře:

Okomentovat