pondělí 5. srpna 2024

FOLKLORNÍ FESTIVAL KYJOVSKÉHO DOLŇÁCKA - MILOTICE 2024

      Od čtvrtka 1. 8. do neděle 4. 8. probíhal v Miloticích Folklorní festival kyjovského Dolňácka - Milotice 2024. Rozmarýnek pozvala do svého sobotního pořadu Jehlou malované jeho spoluautorka, paní Markéta Vašulková. 

     Děti z Rozmarýnku se celý červenec scházely a trénovaly ratiškovský tanec "čapaná", který se běžně tancoval jako první tanec při zábavách a besedách u cimbálu na píseň "V ratiškovských dolinách".  Snažíme se ho "vytáhnout ze stínu" stejného tance, který je známý jako "rúchová" a tančí ho při svatbě především starší chlapci a děvčata v obřadních krojích s typickými rúchy. 

     Na vystoupení jsme využili zkušenou zpěvačku, Mariánku Kováříkovou, která tuto písničku zpívala na soutěžích. Po jejím sólu na pódium přitančily tři starší páry aby přidaly další dvě sloky a předvedly tanec. Jakmile se pódium vyprázdnilo, přitančila všechna děvčata s poskočným tancem "Vlk s kozú". To přilákalo na plac ostatní chlapce a s písničkou "Ratiškovské lúčky" se rozjely dětské škádlivé hry. Všechno ukončilo zvonění "klekání" na pomyslné kostelní věži a po rozverné modlitbičce děti z pódia odkráčely s písničkou "Poďme domů, večer je", kterou začala zpívat Mariánka Šikrová.  Vystoupení trvalo asi tak 7 minut, ale bylo třeba děti navést na pódium ze dvou stran, včas je poslat na plac a starší kluky rychle po tanci převléknout (spíš tedy svléknout) do pracovních krojú. K tomu ještě všechny zouvat z bot. Na hry šly děti bosky. Proto v zákulisí pomáhala Terka, Stella, Amča a Bětka. Patří jim velký dík za pozvbuzování, udržování veselé nálady a motivování dětí před vystoupením. Na harmoniku děti doprovodil Ríša. 

 

Ve vinohradě před vystoupením









     Tomuto večernímu vystupení předcházel odpolední program Zpěváčci. Jeho autorem byl nepřekonatelný pan učitel Vlastik Ondra z Nivnice u Uherkého Brodu. Jemu vlastní zábavnou formou rozezpíval děti i publikum. Navodil skvělou atmosféru mezi dětmi i diváky. V tomto programu Ratíškovice reprezentovala hned tři děvčata. Anička Vacenovská s písničkou "Před naším je zahrádečka", Mariánka Němčanská a její "A já bych sa ráda vydávala" a nejmladší Gábinka Němčanská si zapívala "Pásla Anička páva". Bylo to moc krásné!

 Další fotky a videa klikni zde

"ratiškovjanky" s panem řídícím


Zpěváčci, zpěvulky, muzika Repetuša a autoři pořadu

Mariánka Němčanská

Anička Vacenovská

Gábinka Němčanská