čtvrtek 4. dubna 2019

MLADÍ VERBÍŘI

     Po soutěži ve Svatobořicích - Mistříně se kluci ze Zpěváčků zdravě "naštvali", že neumí verbovat. Bylo potřeba využít jejich chuti a začít s tím něco dělat. Sama ale na to nestačím, protože verbuňk je vyloženě typický mužský tanec. Navíc každá vesnice má vlastní taneční prvky a ty se striktně dodržují. A aby toho nebylo málo, jihokyjovský verbuňk se liší od severokyjovského.......
     
     Proto jsem raději oslovila odborníky z řad tanečníků bývalého folklorního souboru Konopa - Jaromíra Kotáska a Jiřího Gajdíka a na pomoc jsem přizvala i mého manžela Richarda Mokrého, který se kdysi zúčatnil soutěže verbířů ve Strážnici. 
   
      Mimořádné zkoušky jsme museli naplánovat bez děvčat, aby kluci měli vlastní prostor a mohli se lépe soustředit na tanec.  

    
 Z první taneční zkoušky jsem byla velmi mile překvapena. Přišlo celkem 15 chlapců. Dnes byla účast zastoupena 11 kluky. Mám z nich obrovskou radost. Nejoblíbenější písnička k verbuňku je "V poli stójí Anička". Kluci se nejvíc těší na konečné zvolání: "Muziko, úvratí!!!" 
a zkouší tak stále dokola naučené cifry. Své první taneční umění předvedou zanedlouho, 5. 5. v Ratíškovicích. 


     Držme jim palce, aby je jejich nadšení a chuť neopustila.











Žádné komentáře:

Okomentovat